skip to Main Content

Půjčka pro nezaměstnané a její výhody a nevýhody

Nezaměstnaný Pár A Děti.

Většina půjček je dostupná pouze klientům se zaměstnáním – ideálně na dobu neurčitou, kteří mohou prokázat své příjmy. Ne každý se však může pochlubit stálým příjmem. Možná jste právě přišli o práci, jste v důchodu či na mateřské nebo jste třeba OSVČ a nemůžete prokázat své příjmy. Ať už patříte do kterékoliv ze zmíněných skupin, pravděpodobně budete mít problém získat klasickou bankovní nebo třeba i nebankovní půjčku. Co dělat v  případě, že nemůžete prokázat své příjmy, ale potřebujete rychle řešit finanční nedostatek, než si najdete nové zaměstnání?

Právě pro vás může být vhodná půjčka pro nezaměstnané, jejíž poskytovatelé neprověřují výši příjmů žadatele a jsou ochotní vám přesto schválit úvěr. Nemusíte se přitom bát omezené nabídky, protože na českém úvěrovém trhu roste počet věřitelů, kteří vám jsou ochotní půjčit, přestože nemáte stálé zaměstnání. Obvykle vám poskytnou krátkodobější půjčku s nižším úvěrovým rámcem a délkou splatnosti do 30 dnů. Podstatné je, že tuto půjčku můžete získat ihned na účet a vyřešit tak současnou nepříjemnou situaci. Hledáte-li pak dlouhodobou půjčku pro nezaměstnané, rovněž se řešení najde, obvykle však bude třeba za úvěr ručit majetkem, nebo se bude muset někdo za váš úvěr zaručit.

Jaké jsou hlavní výhody půjčky pro nezaměstnané?

  • Rychlost vyřízení: Půjčky pro nezaměstnané v zásadě nabízejí pouze nebankovní věřitelé a jejich nesporná výhoda oproti bankovním institucím spočívá v možnosti rychlého sjednání úvěru. Žádost o půjčku je možné podat online, schvalovací proces si nevyžaduje tolik dokumentů a proto je půjčka pro nezaměstnané zpravidla schválená do několika minut.
  • Okamžité vyplacení peněz: Nejenom posouzení žádosti a schválení půjčky probíhá velmi rychle. Nebankovní věřitelé vám jsou také schopní vyplatit půjčku pro nezaměstnané na váš bankovní účet už za pár minut od podpisu úvěrové smlouvy.
  • Značná dostupnost: Na bankovní úvěr získá nárok pouze malá skupina klientů, kteří nemají negativní záznamy v registrech dlužníků a disponují značnými a ověřitelnými příjmy. Půjčky pro nezaměstnané jsou určené pro méně bonitní klienti, kteří například právě přišli o práci, nebo nechtějí či nemůžou prokázat své příjmy. Proto jsou vhodné téměř pro jakéhokoliv žadatele. Byť nedisponujete dostatečně vysokým příjmem, který lze ověřit, přesto vám bude žádost o půjčku pravděpodobně schválena. Ačkoliv však věřitel nepožaduje potvrzení od zaměstnavatele ani výpisy z účtu, vždy mějte na paměti, že bude třeba půjčku dříve, nebo později splatit. Proto byste měli disponovat dostatečným příjmem pro její splacení, byť ho například nelze prokázat.
  • Nepřeplatíte příliš vysokou částku: Prostřednictvím půjčky pro nezaměstnané je obvykle možné si pořídit pouze nižší částku s krátkou dobou splatnosti. To však přináší také výhodu – díky krátké době splatnosti nepřeplatíte příliš mnoho peněz navzdory vyšší úrokové sazbě, která tyto úvěry charakterizuje.
  • Značná flexibilita: Protože se jedná o neúčelové úvěry, je možné využít peníze jakkoliv uznáte za vhodné. Ať se vám porouchal domácí spotřebič, potřebujete uhradit nedoplatek za energie nebo zaplatit za opravu auta, půjčka pro nezaměstnané vám může pomoci.

Co si má klient představit pod pojmem půjčka pro nezaměstnané?

V dnešní době se můžete během velmi krátké doby dostat do velmi nepříjemné finanční situace, tím spíš, pokud přijdete o zaměstnání. Co dělat ve chvíli, kdy vám přestane jezdit automobil, nebo se vám porouchá lednička a vy nedisponujete dostatečnou finanční rezervou, abyste mohli tyto situace uhradit z vlastní kapsy?

Půjčka pro nezaměstnané je standardní půjčka, kterou poskytují nebankovní věřitelé, jež jsou klientům ochotní půjčit, aniž by prověřovali výši jejich příjmů. O tento typ úvěru je možné žádat online – standardně prostřednictvím poptávkového formuláře. Vyplníte veškeré požadované informace a následně pouze vyčkáte na verdikt úvěrové společnosti. Peníze je obvykle možné čerpat ještě tentýž den na váš bankovní účet a výhodou půjčky pro nezaměstnané je i její neúčelovost. Zároveň se standardně jedná o krátkodobé půjčky, proto jejich splatnost činí nejčastěji 30 dní.

Ptáte se, pro koho je půjčka do výplaty nejvýhodnější? Jedná se o klienty, kteří nemohou prokázat svůj příjem a na peníze velmi spěchají – ideálně by je chtěli mít na bankovním účtu ještě tentýž den. Typickým člověkem žádajícím u tento úvěr je klient, který neuspěl se svou žádosti v bance. Nejčastěji o půjčku pro nezaměstnané žádají:

  • Lidé bez stálého zaměstnání
  • Maminky na mateřské
  • OSVČ
  • Studenti
  • Důchodci

I když se však jedná o půjčku pro nezaměstnané, je důležité, abyste měli příjem, jehož prostřednictvím budete schopní půjčku splatit. Jaké mohou být například tyto příjmy?

  • Sociální dávky
  • Důchod
  • Příspěvky na děti
  • Příjmy z investic či z pronájmu
  • Alimenty
  • Brigády
Jaké má výhody a nevýhody rychlá půjčka pro nezaměstnané

Jaké jsou nevýhody těchto půjček?

  • Jsou dražší: Nebankovní společnosti poskytující půjčku pro nezaměstnané si kompenzují možné riziko vyššími úroky.
  • Charakterizuje ji větší riziko: Bez prokázání příjmů je půjčka pro nezaměstnané riziková i pro dlužníka. Bez pravidelného přísunu financí totiž hrozí, že nebudete schopní úvěr splácet. Riziko na vaší straně spočívá v tom, že nemáte pravidelný příjem, ze kterého byste mohli úvěr splácet. V této situaci to může být i krok do dluhové pasti. Než si půjčíte, promyslete, jak budete půjčku splácet.
  • Půjčíte si pouze nižší částku: Půjčky pro nezaměstnané povětšinou charakterizuje značně omezený úvěrový rámec, který se pohybuje v nižších desítkách tisíc korun.

6 kroků, jak získat výhodnou půjčku pro nezaměstnané

  1. Porovnejte si nabídky jednotlivých věřitelů prostřednictvím srovnávače: Na úvěrovém trhu neexistují dva věřitelé, kteří by vám nabídli totožné úvěrové podmínky a kladli na klienty stejně požadavky. To, že váš soused získal nejvýhodnější půjčku u věřitele XY neznamená, že na tom budete stejně. Proto se vyplatí za každé situace dostupné nabídky úvěrů porovnat, abyste si vybrali alternativu, která nejlépe vyhovuje vaší unikátní životní situaci.
  2. Vyplňte poptávkový formulář žádosti o půjčku: Pokud již máte vybraného věřitele, vyplňte formulář žádosti o půjčku. Tento krok je stále nezávazný a navíc vám může přibližně naznačit, s jakými úvěrovými podmínkami můžete počítat.
  3. Rozmyslete si, zda budete schopní půjčku splatit: Než podepíšete úvěrovou smlouvu, dobře si rozmyslete, zda budete schopní půjčku včetně veškerých výpůjčních nákladů splatit. Její nesplacení by mohlo nejenom zhoršit vaši bonitu, ale dokonce vás uvrhnout do mnohem výraznějších finančních problémů. Pokud si nemůžete půjčku za nabízených podmínek dovolit, zvažte, zda k žádosti nepřizvete ručitele. Bonitní ručitel s příjmem vám zajistí mnohem výhodnější úvěrové podmínky. Nevýhodou však samozřejmě je, že v případě nesplácení úvěru bude muset ručitel uhradit půjčku za vás.
  4. Zažádejte o půjčku: Pokud vám úvěrové podmínky vyhovují, nezbývá než požádat o půjčku. Pokud na peníze spěcháte a chcete-li proces žádosti o půjčku urychlit, určitě si dopředu připravte dokumenty, které po vás mohou být v procesu žádosti vyžadovány. Poskytovatelé půjček pro nezaměstnané však většinou vyžadují pouze kontaktní údaje, telefon, email a fotky jednoho či dvou dokladů totožnosti.
  5. Čerpání finančních prostředků: K vyhodnocení vaší žádosti dochází okamžitě a je-li schválena, věřitel vám zašle k podpisu úvěrovou smlouvu. Po jejím prostudování ji podepíšete (obvykle prostřednictvím SMS) a následně můžete v rámci několika minut čerpat finanční prostředky na bankovní účet uvedený v žádosti o půjčku.

Jaké existují alternativy k půjčce pro nezaměstnané?

  • Alternativou k půjčce pro nezaměstnané může být revolvingový úvěr – který funguje podobně jako kontokorent (další z možností). Jednoduše si dopředu sjednáte určitý úvěrový rámec a z toho posléze můžete čerpat a velmi flexibilně ho splácet. Revolvingové úvěry si je možné sjednat i na poměrně vysoké částky. Nevýhoda? Revolvingový úvěr i bankovní kontokorent je třeba si sjednat v období, kdy disponujete prokazatelnými příjmy. Tyto nástroje tak mohou fungovat jako jistá finanční rezerva do období ztráty zaměstnání, po jeho ztrátě na ně však už těžko dosáhnete.
  • Je-li to ve vaši silách, snažte se dlouhodobě šetřit a odkládat si peníze stranou například na spořicí účet. Nejedná se přitom pouze o energie, s jejichž spotřebou je rozumné zacházet obezřetně. Může se jednat také o opakované platby – například předplatná, která nevyužíváte – jejichž zrušením můžete dosáhnout značné úspory. V neposlední řadě to jsou pak impulsivní nákupu zbytečností online, kterým je dobré se vyhnout.

Není od věci si samozřejmě také ihned po ztrátě zaměstnání hledat novou práci. Dostanete-li se do špatné finanční situace, můžete být náchylnější k realizování špatných finančních rozhodnutí a nedisponujete-li pravidelným příjmem, může být půjčka pro nezaměstnané také posledním pomyslný hřebíčkem do vaší finanční rakve.

Co vás nejčastěji zajímá?

Skutečně si mohu sjednat půjčku, i když nejsem zaměstnaný?

Ano, na českém úvěrovém trhu existuje řada nabídek půjček pro nezaměstnané. Ačkoliv však věřitel nevyžaduje doložení příjmů, je důležité, abyste měli peníze na splácení úvěru.

Jakou částku můžu s půjčkou pro nezaměstnané získat?

Standardně se jedná o nižší krátkodobé půjčky s úvěrovým rámcem do dvaceti tisíc korun. Objevují se však i nabídky na dlouhodobé půjčky pro nezaměstnané, za které je však obvykle třeba ručit majetkem, který je výrazně hodnotnější než kolik činí výše úvěru.

Jaká je obvyklá splatnost těchto půjček?

Splatnost půjček pro nezaměstnané činí nejčastěji 30 dní. S ručením je možné si sjednat i dlouhodobou půjčku. Tento úvěr je možné splatit také předčasně, nejčastěji za poplatek, stejně tak je možné si prodloužit dobu splácení – opět za poplatek, který se liší dle podmínek jednotlivých věřitelů.

Jsou půjčky pro nezaměstnané pro klienta výhodné?

Tyto úvěrové produkty vám pochopitelně nemohou nabídnout podmínky srovnatelné s bankovními úvěry. Protože jsou dostupné klientům s nižší bonitou – nemohou prokázat příjem – jsou pro věřitele více rizikové a věřitel si za podstupované riziko nechává platit „prémii“ v podobě vyššího úroku či dalších poplatků.

Mohu si také sjednat půjčku pro nezaměstnané na ruku?

Máte-li zájem o výplatu peněz v hotovosti i taková možnost se nabízí. Musíte však brát v úvahu, že v takovém případě bude vyřízení půjčky trvat delší dobu – pokud na peníze spěcháte, měli byste dát přednost bezhotovostní výplatě.

Na co bych si měl dát pozor při výběru půjčky?

V prvé řadě to je RPSN, což je jediné transparentní kritérium, jehož prostřednictvím lze porovnat celkovou nákladnost jednotlivých půjček. Dále byste však měli také koukat na poplatky za předčasné splacení, případně prodloužení splatnosti a také na výši sankcí, které vám hrozí, pokud se dostanete do problémů se splácením.

Ohodnoťte tento článek
5/5 - (7 hlasů)

Nejnovější články

Rychlá půjčka na nové auto od COOL Money

Půjčka na auto: Nejsnadnější cesty k financování automobilu a nejčastější chyby

Pokud uvažujete o koupi automobilu, ale nemáte momentálně dostatek peněz na jeho zaplacení z vlastních zdrojů, máte v podstatě tyto možnosti: porovnat úvěry poskytované bankami či nebankovními společnostmi, nebo zvolit…

Dlouhodobá půjčka bez registru od COOL Money

Dlouhodobá půjčka bez registru: Co byste o ní měli vědět?

Vzhledem k tomu, že je k dispozici tolik různých druhů půjček, může být obtížné zjistit, která z nich by pro vás mohla být ta pravá. Dlouhodobá bankovní nebo nebankovní půjčka…

Okamžitá půjčka pro dlužníky od COOL Money

Jak získat okamžitou půjčku pro dlužníky na ruku?

Ti šťastnější z nás nemají problém získat bankovní úvěr s velmi výhodnými podmínkami. Tyto žadatele obvykle charakterizuje skvělá bonita – vysoké příjmy, nízké zadlužení, a navíc perfektní úvěrové registry. Existuje však široká…

Diskuze

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top